Kdo suší, má za tři :)

Jídlo na první dny po příletu pro vás zajistíme my z místních zdrojů a upravené dle místních zvyklostí.

Počítejte s jídlem do autobusu na cca 1 den dlouhou cestu (dle stavu silnice) z Káthmándú do hor. Pojedeme buď na noc a nebo ráno po snídani, kterou zajistíme my z místních zdrojů.

Budeme potřebovat min. 16 teplých snídaní, 16 studených obědosvačinek, 16 teplých večeří a nějaké to zobání mezitím na 14-17 dní.

S možností dokoupit si něco kvalitního k jídlu -tj. výživného, rychlovarného a lehkého, po odjezdu z Káthmándú nepočítejte! V případě největší nouze lze dokoupit rýži, brambory a chipsy během prvního 1-2 dní v horách, ale nespoléhejte se na to. (Pokud globalizace postupuje rychleji, než si myslím, tak to třeba bude možné i po dalších několik dní, je těžké to odhadnout. Na ledovci si však s jistotou nic nedokoupíme.)

Při tvorbě jídelníčku myslete na následující:

-jakožto Outwardbound se řídíme principy „leave no trace“, takže to, co do hor odneseme, z hor také odneseme!

-i v horách se lze stravovat kvalitně, pokud se na to připravíme. K tomu jsou ideální domácí sušené produkty

- mějte dostatečně velký esuš pro 3 lidi, min. 2 ks. Nezapomeňte na koření a dobrý čajík.

- myslete na vyváženost sladkého a slaného (a to i snídaní!!!) Po pěti dnech už vám ta sladká kaše tak chutnat nebude. A na pestrost – ať můžete odměnit tělíčko za to, že vám dobře šlape.

Co před odjezdem usušíš, v horách jako když najdeš.

 Doporučuji, aby měl ve vašem týmu každý sáček nastrouhané nasušené zeleniny-mrkev, celer, petržel, brambor, cibule, atd. Výborně to oživí instantní kaše, polévky, kuskus, pohanku, atd.

- IKEA prodává výbornou smaženou cibulku se solí. Taktéž to zlepší chuť jídel. Pozor na šunty se strouhankou – je tam pak více strouhanky než cibule.

- masožrouti uvítají SUŠENÉ maso. Stačí nakrájet na jemné plátky, naložit do kořeněného oleje a usušit.

-sušit lze všechno v sušičce na ovoce, v troubě nebo ideálně na slunku (trvá to však déle).

Tímto vyhlašuji soutěž, která proběhne v Nepálu a to o nejlepší nápad na snídani a večeři s následujícími kritérii:

  • Max. 10 minut vaření ve vroucí vodě.
  • Chutově zajímavá
  • Vysoká energetická hodnota
  • Zdravá (vhodná vyváženost sacharidů, tuků, bílkovin)
  • Váha všech surovin max. 500g  pro 3 lidi.

Přejeme Vám příjemnou přípravu, chuťové buňky budou po zásluze odměněny, Váš tým!

 

 

 

 

 

 

Diskusní téma: Jídlo s sebou

Slaná snídaně

Datum: 07.10.2012 | Vložil: Zdeněk

Ahoj, nemáte prosím někdo tip na dobrou slanou snídaní? Nějak mi došla fantazie:-)
Díky moc
Z.

Re: Slaná snídaně

Datum: 09.10.2012 | Vložil: Radka

Co třeba něco na způsob pohankové kaše s cibulkou a slaninkou? Snídaně budu mít spíš sladké, tak ti asi moc neporadím.
Já spíš koumám nad obědy. Co lidi vezete? Díky. R.

obědy

Datum: 11.10.2012 | Vložil: Luci

Vezeme musli tycinky - maxi nut, slane musli (viz Tipy a vychytavky) a susene maso :)

Re: Slaná snídaně

Datum: 11.10.2012 | Vložil: Luci

My to resime polevkami se susenou zeleninkou- borst, rajska, nudlova :)

Damodara

Datum: 22.09.2012 | Vložil: Luci

Ahoj Radko,
diky za tip - beru to s sebou :)

Instantní polévky

Datum: 07.09.2012 | Vložil: Radka

Ahoj, díky za mnoho zodpovězených otázek. Už bych asi měla začít s přípravami. :-)
Chci jen podotknout, že nedávno mě na farmářském trhu zaujal stánek firmy https://www.damodara.cz, která produkuje zdravou verzi instantních polévek. Jejich ovocné svačinky také stojí myslím za povšimnutí.
Za další, já jsem vždycky vozila do hor sušené mléko, je to po pár dnech lahůdka k nezaplacení.
R.


Přidat nový příspěvek


Tvorba www stránek zdarma Webnode